lunes, 15 de junio de 2009

Violència de Gènere

Reflexionar envers la violència de gènere avui en dia és pensar en una de les xacres que aquesta societat del segle XXI encara té pendent de resoldre. Malgrat els esforços que es vénen desenvolupant durant els últims anys, en l’àmbit legislatiu, en les reformes judicials, en la prevenció, en els programes d’ajut a les víctimes i en la implicació cada cop més incident de les diferents policies; no hem estat capaços de resoldre aquesta assignatura pendent tot i formar part, avui en dia, d’una societat que creiem avançada. Lamentablement , encara ens resta molt camí per recorre.

Tanmateix, si observem el nostre passat, tenim motius per treure forces de continuar treballant i de resoldre aquesta dramàtica situació que afecta moltes dones. No podem oblidar el nostre infaust passat d’absència de llibertats, en temps de dictadura, noció que certs sectors tenen interès d’oblidar, i d’altres no. Si visualitzem el camí recorregut, observarem l’avenç en la millora de la nostra societat sobre els pilars de la llibertat i la dignitat. La viòlencia de gènere, com a preocupació social, no existia en aquells moments, i des de l’entorn polític i cultural se li dispensava certa comprensió. Eren unes altres circumstàncies, avui feliçment ja superades. Hem de recordar les limitacions en l’àmbit del dret civil i mercantil, la dona necessitava l’autorització del marit per a contractar, en cas contrari, però, aquesta actuació estava tipificada com un delicte d’adulteri dins el Codi Penal del franquisme. No perdem la memòria, doncs contràriament, estarem condemnats al fracàs.


Avui, ens enfrontem, amb tot el nostre esforç, a aquest fenomen indigne i impropi d’una societat democràtica. Hem de treure forces per seguir amb el nostre compromís professional de continuar treballant en aquesta línia amb l’objectiu de reduir els casos de violència domèstica, i per què no; tenim dret a dir-ho, malgrat alguns pensin que estem en front d’una utopia: desitjar que algun dia no sigui necessari reflexionar sobre aquest problema social, perque ja haurem pogut resoldre’l. Continuem sommiant, però treballant cada dia per tal de fer realitat aquest somni.

No hay comentarios:

Publicar un comentario